Delen:

Maatwerk in vormstabiele lenzen

 

Tot voor kort had men de keus uit twee soorten lenzen: de harde/vormstabiele lens en de zachte lens. De harde lens, die vormvast is en op het vocht in het oog drijft, wordt in het begin door veel mensen als onaangenaam ervaren, omdat deze bij iedere beweging van het oog enigszins wordt bewogen. Veel mensen gaan daardoor al snel op zoek naar de comfortabelere zachte lenzen. De door Eculens ontwikkelde Xtralens is ook een harde, vormstabiele lens, echter met een belangrijk verschil: deze lens wordt voor elk oog precies op maat gemaakt, nadat het oog door de optometrist zorgvuldig is gemeten. Hierdoor voelt deze "harde" lens comfortabeler aan dan de gemiddelde harde/vormstabiele lens.

Uitgebreid onderzoek

De Xtralens is het resultaat van jarenlange research door Eculens. De aanleiding tot het onderzoek was dat zachte lenzen in sommige gevallen problemen kunnen veroorzaken aanvankelijk vaak ongemerkt, vari�rend van droge of rode ogen tot ernstige ontstekingen of afstoting. Deze problemen zullen altijd worden opgemerkt als men op tijd de ogen laat controleren door de contactlensspecialist. Voor zachte lenzen is dit elk half jaar. Ontstaan er problemen door het dragen van de zachte lens dan kan de Xtralens zeker een oplossing bieden. Bij het aanpassen van de Xtralens, door een hiervoor opgeleide optometrist, wordt een zestal zorgvuldige metingen aan beide ogen verricht: de diameter van de iris, de posities van de oogleden, de afstand van de oogleden ten opzichte van elkaar, de sterktecorrectie van het oog en de oogbolling. Alle gegevens worden met behulp van een speciaal ontwikkeld computerprogramma verwerkt. Vervolgens kan de lens precies op maat worden geslepen, waardoor deze niet wordt ervaren als een harde lens, maar die daarvan wel alle voordelen heeft. Wat het draagcomfort betreft; sommige dragers zeggen dat het een harde lens is die zacht aanvoelt.

De voordelen

Het voordeel van deze lens is het intact laten van de circulatie van het traanvocht, zodat de ogen geen last krijgen van uitdrogingsverschijnselen; ongevoeligheid voor schommelingen in temperatuur en vochtgehalte; Xtralenzen zijn groter en bevinden zich altijd onder het bovenooglid en bezit hierdoor goede visuele eigenschappen en is minder gevoelig dan de conventionele lenzen.

Extra voordeel

De Xtralens is ook verkrijgbaar in een multifocaal/dubbelfocus lens. Als men dus problemen krijgt met het nabij lezen, kan men zonder gewenning overgaan naar dit type lens met uitstekende resultaten voor zowel nabij als veraf.