Zijn contactlenzen iets voor mij?

OVERSTAP VAN BRIL NAAR LENZEN

Veel mensen denken dat het dragen van lenzen wel ongeveer te vergelijken is met het dragen van een bril, maar dit is toch zeker niet waar. De lenzen of glazen die u bij een bril gebruikt om beter te zien, zitten bij het dragen van lenzen namelijk op het oog in plaats van recht voor het oog. Dit betekent dat u bij het dragen van lenzen plotseling dagelijks iets in oog moet zetten, wat bij sommige mensen voor problemen kan zorgen.

Nachtlenzen

Nachtlenzen draag je terwijl je slaapt. De lenzen corrigeren je ogen. Ze raken je hoornvlies niet, maar drijven op je hoornvlies. Door drukverschil neemt de voorkant van je oog een andere (kortere) vorm aan. Doordat je oog korter wordt valt het beeld weer op het netvlies waardoor je overdag scherp kunt zien zonder bril of contactlenzen. Deze manier van corrigeren is ideaal wanneer je bijvoorbeeld last hebt van droge ogen. Maar ook tijdens sporten of omdat je gewoon geen bril wil dragen. Voordat je Nachtlenzen kunt gaan dragen zullen je ogen beoordeeld worden door een van onze specialisten. Het is helaas niet voor iedereen dè oplossing. Wanneer je een plus sterkte hebt voor in de verte, of wanneer je benodigde correctie hoger is dan -4.00 dpt, dan zullen de lenzen niet of niet goed kunnen corrigeren.

Het dragen van Nachtlenzen hebben een andere werking dan 'gewone' contactlenzen en daardoor de beginfase cruciaal om het dragen van de Nachtlenzen een succes te laten worden. De eerste controle gebeurd al na de eerste nacht. Tijdens deze controle kijken we vooral of de lenzen goed passen, ook heb je wellicht al vragen die we dan kunnen beantwoorden. Na een week is de tweede controle en gaan we bekijken of je lenzen al corrigeren. Ook beoordelen we nogmaals de passing van de lenzen. Na drie weken kom je tenslotte voor de laatste controle. Na drie weken beoordelen we of de passing helemaal goed is en of je zicht helemaal scherp is.

Nadat de lenzen goed aangepast zijn is het belangrijk om ieder half jaar voor controle te komen. Ook dienen de nachtlenzen ieder jaar vervangen te worden. Het is niet wetenschappelijk vastgesteld dat Nachtlenzen geschikt zijn voor Myopiecontrole!

Vormstabiele lenzen

De vormstabiele, "harde" contactlens is bijna voor iedereen geschikt, voor personen die al snel last hebben van droge ogen kan dit zelfs de beste oplossing zijn. De vormstabiele lens is er in vele vormen en materialen waardoor de lens ook echt aan uw oog kan worden aangepast. De nieuwste vormstabiele contactlens is groter dan de conventionele vormstabiele lens en wordt gemaakt van een zeer hoog zuurstofdoorlatend materiaal. Hierdoor is de vormstabiele lens comfortabeler dan ooit. 

De tijd om er aan te wennen is dan ook kort, meestal kan je deze lenzen al na drie dagen de gehele dag dragen. Ook is dit de lens met de hoogste gezichtsscherpte bij hoge cylinders veroorzaakt door het hoornvlies. Vormstabiele lenzen zijn ook verkrijgbaar in dubbelfocus en multifocaal systeem, handig als u aan een leesbril toe bent en nog geen bril wilt dragen. Naast deze meerfocus oplossingen kan men dit vaak ook met monovisie corrigeren. Controle van de ogen bij het dragen van een vormstabiele lens dient door de contactlensspecialist minstens een keer per jaar plaats te vinden.

Zachte lenzen

De zachte lens is ooit ontworpen als 'sportlens', comfortabel en met minder risico op verlies. De lens van vandaag voelt nu nog prettiger aan en    kan zelfs ook astigmatisme (cylindersterkte) corrigeren. Leverbaar als dag, week, maand en half jaar lens en in zeer veel verschillende materialen. Deze materialen bepalen de specifieke kenmerken van de lens. Nieuw is het Siliconen Hydrogel (SiH) materiaal met laag watergehalte en extreem hoge zuurstofdoor-laatbaarheid.

De zachte lens is verkrijgbaar in sferische, cylindrische, multifocaal en in kleur uitvoering. Naast de multifocale toepassing kan men vaak ook door middel van monovisie leesklachten oplossen. Het oog dient bij het dragen van zachte lenzen elk half jaar door de contactlensspecialist te worden gecontroleerd op hoornvlies-veranderingen en gezichtsscherpte. Ook als je geen klachten denkt te hebben kan er wel degelijk veranderingen ontstaan waarbij aanpassing noodzakelijk is.